Elérhetőségek

9600 Sárvár,
Ikervári utca 22.
E-mail küldése

Rendezvények

XI. Környezetvédelmi nap beszámolója

Egyesületünk idén is szeptemberben rendezte meg a Környezetvédelmi napot, immár XI. alkalommal.
A szervezés már a nyáron kezdetét vette. Nagy lelkesedéssel vette bele a csapat magát a tervezésbe. A Flex Foundation-nál egyesületünk sikeresen pályázott a Környezetvédelmi nap támogatására. Az elnyert 2200 dollár értékű anyagi segítséggel mertünk nagyot álmodni.

A Környezetvédelmi nap a tagoknak már korán reggel megkezdődött. Az időjárás nem volt kegyes a szabadtéri programhoz, de ez senkinek nem szegte kedvét, hiszen még családiasabbá vált a program azzal, hogy több helyszínnel, fedett termekbe, kényszerült a rendezvény.

 

Vasárnap 9.20-kor Máhr Tivadar Alpolgármester Úr megnyitójával indult a program.

A megnyitó után az egyik teremben az előadások következtek. Az érdeklődők hallhattak sok hasznos dolgot az ivóvíz védelme és csapadékvíz hasznosítása, klímatűrő növényzet fontosságáról Vígh Viktor, Tinódi Sebestyén Gimnázium tanára előadásában.

Aztán a megújuló energiaforrások jelentősége és jövője című prezentáció vette kezdetét, de az energiatakarékos fényforrásokról is esett szó. A zöld hulladékgazdálkodás volt Czibók Tamás hulladékgazdálkodási technológus előadásának a címe, utána pedig Sárvár Közlekedéskultúrájával ismerkedhettek az érdeklődők.

Délután Klein Dávid hegymászó érkezett a rendezvényre egyesületünk invitálásából és az expedíciós hegymászás környezetterhelése címmel tartott nagy sikerű diaképes prezentációt.

Az előadások mellett sok érdeklődő látogatta meg a másik fedett termet is ahol a Sárvári Fotóklub fényképeiből nyílt kiállítás, amit egész nap megtekinthettek a látogatók.

A terembe főzött Horváth-Szováti György életmód-tanácsadó aki a lehetőségekhez mérten megvalósítható fenntartható, természetközeli és egészséges életmód elkötelezett híve. Érdeklődési köre kiterjed többek közt a civilizációs problémákra, táplálkozási irányzatokra, a minimális eszközigényű testmozgás- és testedzés-formákra, valamint a fenntarthatóságra.

Nagy siker aratott venán majonéze (vaganéz), céklafasírtja, valamint hajdinatarhonyája is.

A látogatókat környezetvédelmi vetélkedő-„hétpróba” várta, melynek végén értékes nyeremények kerültek kisorsolásra.

A Flex munkatársai az újrahasznosítás jegyében kávékapszulákból készítettek ékszereket, melybe bevonták az érdeklődőket is.

A Sárvári Rendőrkapitányság kerékpár bevizsgálással és játékos versennyel szórakoztatta az érdeklődőket. A mentősök vércukorszint-méréssel, vérnyomásméréssel voltak jelen.

A kisebb gyerekek a" Mentsük meg a Földet" című mesés előadást szórakoztatta, melynek végén gipszbogarat, lepkét, stb. festhettek, hernyót készíthettek.

Szintén a gyermekeket célozta meg az ÖKO-Pack Játszóháza, egy környezeti nevelési élménypedagógiai projekt, mely játékos és szórakoztató formában ismerteti meg, és hívja fel a figyelmet a környezeti problémákra. Bemutatták azokat a módszereket, amelyekkel csökkenteni lehet a környezet károsítását. Az átadott ismeretek révén fejlesztették a képességeket, pozitív viszonyulást és szemléletváltozást generál a környezetünkkel kapcsolatos kérdések terén.

A vállalkozó kedvűek kipróbálhatták az Airwheel-t a legzöldebb és legkönnyebb önegyensúlyozó közlekedési eszközt, amely egyetlen töltéssel akár 30 km-t is képes megtenni.

A nap folyamán a „Mit tettem a környezetemért” rajzpályázat díjazottjait is jutalmaztuk

16 órától a „VIRÁGOS SÁRVÁRÉRT” környezetszépítő verseny 2017. évi eredményhirdetése következett.

Egész nap a vár udvarán megtekinthető és kipróbálható volt 3 db elektromos autó a zöld közlekedés jegyében.

Az időjárás ellenére, ami nem kedvezett a szabadtéri programnak, kijelenthetjük, hogy ez a nap is a környezettudatosság jegyében telt. Az egyesület tagjai szívvel-lélekkel szervezték meg a XI. Környezetvédelmi napot is. Ismét kiderült, hogy nem a tagok létszáma tesz működőképessé egy egyesületet, hanem a tenni akarás és az a vágy, hogy valami pluszt adhassanak az embereknek a környezetvédelem terén.

Ahogy tavaly is, reméljük, hogy jövőre ugyanott találkozunk.

 

A szervezők


« Vissza az előző oldalra!
Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület - Magyar