Elérhetőségek

9600 Sárvár,
Ikervári utca 22.
E-mail küldése

Hírek

2022. február 22., 14:17Természet(l)esen Sárváron - Barkácsoljunk együtt! – Madárvédelmi eszközök

Prioritást élvez számomra, hogy az egyén mit tehet a környezetéért, a biodiverzitás megőrzéséért és ezáltal saját magáért. Legyen a kert, az udvar a háborítatlan élettér, a feltöltődés helyszíne. Sokan csak a munkát látják benne. Hogy lehet megtölteni élettel? A biodiverzitás megőrzése által. Ha az állatok (rovarok, madarak, emlősök) jól érzik magukat a házunk körül, akkor az számunkra is élhető és fenntartható. A legnagyobb változatosságot a ház körül a madarak alkotják. Így kézenfekvő a madárvédelmi eszközök bemutatása, hogy ezáltal életteret nyissunk a madaraknak. Míg antropogén hatás miatt az erdők, mezők, szántók és gyümölcsösök átalakultak, addig közvetlen környezetünk mentes lehet a nagyüzemi kemikáliáktól és a nagyüzemi termeléstől.

Alapvetően 4 madárvédelmi eszközt különböztetünk meg, melyek együttes alkalmazásánál otthonunkat otthonossá tehetjük nemcsak a madarak, hanem saját magunk számára is. Legfontosabb madárvédelmi eszközeink: madáretető, mesterséges odú, madáritató és porfürdő. Legnagyobb és leglátványosabb sikerünk a madáretető alkalmazásával érhető el. A tartós fagyok beálltával (november) kell elkezdeni az etetést és a fagyok megszűntével (március) kell abbahagyni. Április elejei költési időszak kezdetével a kert madarainak etetése szigorúan tilos. A magvak fiókakori emésztése nem egyszerű feladat, ezért a magevő madaraink többsége is rovarokkal eteti fiókáit. A madáretetés egyik legfontosabb szabálya a rendszeresség. A téli madáretetőn alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatók:

olajos magvak Pl.: napraforgó, köles, muhar stb.
alma és főtt zöldség
állati zsiradék Pl.: faggyú, sótlan szalonna, cinkegolyó

Énekesmadarainkat ne etessük adalékokkal kezelt magvakkal és sózott szalonnával. Kenyérmorzsákat se adjunk nekik, hisz ezek erjedésnek indulva bélgyulladást okozhatnak.

A legegyszerűbb itató a 40 centiméter átmérőjű műanyag virágalátét. Ez nem törik el könnyen, még télen sem. Az itató mélysége ne haladja meg a 10 centimétert, így ideális lesz a kert madarai számára. Fontos, hogy egész évben itassunk, és naponta cseréljünk vizet. Télen naponta szedjük ki a jeget és töltsük fel langyos vízzel az itatót.

A madarak a vízfürdő mellett máshogy is küzdenek a külső élősködők ellen. Pl.: hangyabolyba fekvéssel, napfürdővel illetve porfürdővel. A porfürdőhöz száraz, finom szemcséjű talajra vagy homokra van szükség. Az itatót és a porfürdőt lehetőleg együtt, egymás mellett alkalmazzuk.

Mesterséges madárodúkat ott alkalmazhatjuk, ahonnan hiányoznak a vastagabb fák, vagy az öregebb faállományokban növelni szeretnénk az odúköltő fajok egyedszámát. A különböző madárfajoknak különböző típusú odú a megfelelő. Az „A”, „B” és „D” típusú odúk kerek röpnyílásúak, míg a „C” típusú odúk röpnyílása téglalapalakú. Odúkat bármikor kihelyezhetünk, de legjobb ha ezt ősszel tesszük. Ilyenkor a madaraknak több idejük van megtalálni ezeket a költésre készülve. Télen sok madár előszeretettel éjszakázik ezek védett környezetében. Az odúkból minden költés végén ki kell szedni az elhasználódott fészekanyagot, illetve tavasszal ki kell önteni az éjszakázó madarak ürülékét.

A mesterséges odúkkal szemben támasztott egyik legfontosabb természetvédelmi követelmény, hogy a takaríthatóság érdekében nyitható legyen. Általánosságban elmondható, hogy az odúk röpnyílása ne az északi félkör felé nézzen, mert ezeknél nagyobb esély van a beázásra, ami a hideg széllel együtt hátrányosan befolyásolja az odúk mikroklímáját. A hagyományos kerek röpnyílású odúk esetében a kihelyezési magasság 2-8 m között van. Ezek az odúk függesztettek, drót vagy kampó által a faágra. A kihelyezésnek nem kell feltétlenül a fatörzs közelében történnie, a lengő mozgás a madarakat nem zavarja. A „C” odúk esetében a minimum kihelyezési magasság 0,5 m is lehet. Ez azonban a településeken, ahol sok macska van nem ajánlatos. Gyakorlatilag 2 m alatti magasságba „C” odút kihelyezni felesleges. Lakott területen az eresz alá, a tornácra tetőmagasságba, a falra stabilan rögzítve tegyük ki.

Bátran barkácsoljunk madáretetőt vagy madárodút. Etetőnél az önadagolós etetőket részesítsük előnybe, így biztosítható a leghatékonyabban a rendszeres eleség utánpótlás. Ilyen etető készülhet fából, PET palackból, műanyagból. Odú barkácsolásánál „B” típusú odúval kezdjünk. Ha a berepülőnyílás mérete 32 mm átmérőjű, akkor inkább széncinke, ha 34 mm átmérőjűre alakítjuk ki, akkor inkább mezei veréb foglalja el. Az odú minimális belső alapterülete 14 x 14 cm. A teljes belső magassága 28 – 30 cm. A berepülő nyílás magassága 20 – 22 cm környékére fúrjuk az aljától számítva. Fontos, hogy a teteje nyitható legyen. A deszkáknak sima felületűnek kell lenniük, hogy madaraink ne sérüljenek meg. Az odú oldalai és sarkai jól illeszkedjenek egymáshoz, réseket ne hagyjunk. A huzatos oduk a madarak számára nem komfortosak.

Remek családi program is kerekedhet belőle, gondoljunk az etető vagy odú barkácsolására, azok kihelyezésére, a madármegfigyelésre, fényképezésre. Titkon remélem, egyre többen lesznek a madarak elkötelezett hívei. Gyermekeinkkel, unokáinkkal érdemes ilyen jellegű programot is beiktatni, így játékosan megtaníthatjuk nekik a környezetbarát szemléletet és a természetközelség szeretetét.

 

Czibók Tamás

gazdasági agrármérnök


« Vissza az előző oldalra!

Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület - Magyar